tisdag, februari 20, 2007

Malawi

Bodde i hyddliknande bostad med veranda med utsikt over Lake Malawi, ett lansdskap som faktiskt paminner mer om Nordeuropa an vad man kan vanta sig av Afrika. Var pa batutflykt med snorkling som sedan blev en barrunda pa fodelsedagen. Jag larde resten av sallskapet irlandsk julafton, alla mkt imponerade av hur roligt vi kan ha det i Sverige.

Dom som agde stallet vi bodde pa gifte sig och alla som var dar da fick vara med pa brollop. Hysterisk tillstallning i afrikansk anda. Dorrvakt med basebolltra som motade bort objudna gaster som forsokte ta sig in. Ett 10-manna band med rara farbroder i tredelad kostym som spelade dragspel och sjong. Folk skrek i munnen pa varandra och en farbror hade som sin uppgift att fa alla att vara tyst nar det skulle hallas tal, vilket han gjorde genom att sta pa en stol och gorma samtidigt som ngn annan hojde volymnen pa musiken. Spontandans utbrot pa lite olika stallen i salen mitt under middagen (alla ar sa harliga har i afrika) och en mycket bastant kvinna i knallrod hatt gick runt med en stor balja dar hon med arg rost tvingade alla att stoppa pengar, det ar tydligen den vanliga brollopspresenten osv osv en ganska galen (for en stel svensk) men rolig dag!

Sedan skulle vi aka soderut med en bat pa sjon och tyvarr sporegnade det sa vi blev totalblota och fattade ett spontanbeslut att hoppa av halvvags pa en o mitt i Malawi-sjon, ett stort misstag! Supertrist stalle dar vi bodde pa ett backpackers med en aggressiv och rasistisk agare som dessutom ville forsoka halla kvar oss genom att se till att vi missade baten (storljog om avgangstiden) som gick till o nr2 i sjon. Men dar bedrog han sig, vi lyckades fa skjuts med en jordbruksdepartementsarbetare (typ) som hade egen motorbat och akte runt sjon och informerade om majsodlingar.

O nr2 mkt trevligare men vi var helt ensamma pa stallet vi bodde pa sa vi passade pa att ata middag pa ett lyxhotell i narheten. Detta blev en stor upplevelse (inte direkt den mat vi ar van vid) musslor inrullade i bacon, soltorkade tomater, pinjenotter, balsamvinager, haloumi, honungs-senap-sas till kycklingbrost, nybakad chokladmuffins i vaniljsas gott vin osv - en hellyckad kvall.

I natt akte vi buss ned till Blantyre dar vi ar nu, stor stad i sodra Malawi. Var i dag pa ett 'community project' dar man jobbar med att atervinna papper och tillverka nytt papper av det och aven gora papper av elefantbajs. Vi gick guidad tur och kande oss som akta turister och shoppade sedan elefantbajspapper. Har aven kopt bilharziamedicin eftersom det tydligen ar mkt hog risk att fa det efter att ha badat i Lake Malawi - tur att vi fick veta det - verkar vara en riktigt acklig 'sjukdom'. Avslutade dagen med middag pa en etiopisk restaurang, mkt gott!

I morgon aker vi till MT Mulnje dar vi ska vandra lite och sedan aker vi till Lilongve (huvudstad) och darifran till Lusaka i Zambia och vidare till Victoriafallen. Det kanske drojer ett tag till nasta mailning (Lusaka?).
Hoppas allt ar bra med er och att det fungerar bra med taxiakandet till och fran jobbet och att foten laker som den ska.
Ha det bra, stor kram!!

1 Comments:

At fredag, februari 23, 2007 9:23:00 em, Anonymous Anonym said...

Din friårsblogg är underbar.
Nu orkar jag ända fram till lovet.
Vi flyttar i helgen, och Stella har fått sin första tand : )
I övrigt inget nytt.

Kram
Sara

 

Skicka en kommentar

<< Home